Zoveel yogastijlen, waar te beginnen?

verschillende yogastijlen

Als je net start met yoga is het best even een zoektocht om een yogastijl te vinden die bij jou past. Ben je op zoek naar een actieve/sportieve vorm van yoga? Of ben je juist op zoek naar meer rust/ontspanning.

Eigenlijk kunnen alle yogastijlen onderverdeeld worden in Yin/Yang. Waarbij Yin de rustige, langzame, meditatieve en ontspannen vormen van yoga zijn en Yang de meer actieve, sportieve vormen van yoga met meer beweging en focus op de ademhaling. Gelukkig zijn er tegenwoordig vele stijlen van yoga, hieronder 6 bekende yogastijlen op een rijtje:

Hatha yoga
Hatha yoga wisselt inspannende en krachtige houdingen af met ontspannende houdingen, waarbij adembewustzijn en mindfulness centraal staan. De houdingen zijn statisch om beheersing te krijgen over lichaam en geest.

Vinyasa yoga
Vinyasa, oftewel Flow yoga, is een dynamische yoga. De houdingen gaan op de beweging van je ademhaling in een flow in elkaar over. Ademhaling en meditatie spelen bij Vinyasa een grote rol.

Yin yoga
Yin yoga is een zachte vorm van yoga dat zich richt op totale ontspanning, loslaten en overgeven. Yin yoga is niet gericht op de spieren, maar op de gewrichten, het bindweefsel en de organen. Bij Yin yoga blijf je gemiddeld 3-5 minuten in een houding.

Yin yang yoga
Yin yang yoga is een combinatie van de actievere, dynamieke yang yoga en de rustige, meditatieve yin yoga. De lessen bieden een evenwichtig balans tussen een fysieke uitdaging en ontspanning.

Power yoga
Power is de meest sportieve vorm van yoga en is eigenlijk een volwaardige work out. De dynamische en krachtige houdingen bieden een fysieke en mentale uitdaging en zorgt daardoor voor een goede balans tussen lichaam en geest.

Yoga Nidra
Yoga Nidra wordt ook wel de ‘yoga van de slaap’ genoemd. Tijdens het beoefenen van Yoga Nidra lig je ontspannen op je rug waarbij de docent je naar een diepe ontspanning toe praat. Yoga Nidra is de meest rustige vorm van yoga en kan helpen om stress gerelateerde klachten weg te nemen.

Zoveel stijlen, zoveel keus. Naast bovenstaande stijlen zijn er nog veel meer vormen van yoga. Ik zeg altijd dat de keuze voor een bepaalde stijl kan verschillen per dag en soms zelf per moment van de dag. Mijn advies is ga vooral verschillende stijlen en docenten uitproberen en je komt er vanzelf achter wat bij jou past.

Namasté,
Edine | Founder van Zensez