Wat is restorative yoga?

Wat is restorative yoga

In de maatschappij waarin wij leven worden we de hele dag door blootgesteld aan prikkels en ons lichaam / ons systeem krijgt vaak geen tijd om deze prikkels in rust te verwerken. Ongemerkt zijn we zo gewend geraakt aan deze prikkels, aan het continu in de ‘aan’ stand staan dat we vaak niet eens door hebben dat we uit balans raken totdat ons lichaam dit gaat uiten in pijn of stress.

Restorative Yoga betekent herstellende yoga of vernieuwende yoga. Deze vorm van yoga spreekt het herstellende vermogen van ons lichaam aan en geeft je lichaam de tijd om te herstellen van dagelijkse prikkels en (chronische) stress.

Het is een passieve vorm van yoga waarbij het lichaam zoveel mogelijk ondersteund wordt in de houdingen en zo uitgenodigd wordt om volledig te ontspannen. Het meditatieve karakter van restorative yoga zorgt ervoor dat de ademhaling vertraagt, je zenuwstelsel kalmeert, de hartslag omlaag gaat, de bloedruk gaat omlaag en het lichaam kan als het ware automatisch in een staat van ontspanning komen, kan rusten en herstellen. Doordat je lang in de houdingen blijft (gemiddeld 10 minuten of langer) verdwijnt het gevoel van iets ‘moeten’ en kun je steeds meer gewoon ‘zijn’ in dit moment.

Deze vorm van yoga is heel geschikt voor mensen met stress gerelateerde klachten en kan daarnaast ondersteuning bieden bij chronische pijn of herstel van een blessure of operatie.

Zou jij graag willen weten hoe yoga/meditatie jou kan helpen om meer rust te ervaren in je leven? Plan dan hier een gratis kennismakingsgesprek in. Tijdens dit gesprek kun je al jouw vragen stellen over yoga/meditatie.