Het Winter-element: Water

winter element water

De Chinese Geneeskunde is gebaseerd op de vijf elementen Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. De vijf elementen staan symbool voor de cycli in het leven zoals de jaarritmes en levensritmes, en ze worden gebruikt om ziekte en gezondheid te verklaren. Bij elk element horen specifieke details als een seizoen, bepaalde gevoeligheden, een emotie, twee organen, een kleur, een smaak en een zintuig.

Bij de winter hoort het element water. Water staat voor kou, in de winter zie je de natuur zich terugtrekken. De dagen worden korter, alles wordt kaal, grijs en donker. De meeste mensen worden ook rustiger in de winter, hebben minder activiteiten en duiken op de bank onder een dekentje.

Het water-element is dan ook verbonden met je terugtrekken, naar binnen keren. Het is daarmee een yin-element. Yin is de vrouwelijke kant en dat is alles wat naar binnen toe gaat waarbij Yang meer naar buiten gericht is. Als je meegaat met dit ritme, zou het goed zijn om in de winter wat meer rust te nemen, waardoor je meer tot jezelf komt, meer kunt ontspannen en meer kan reflecteren.

Waterelement en emotie angst
De emotie die bij het waterelement hoort is angst. Je ziet bij een gevoeligheid op dit element dat iemand sneller angstig is, van bang zijn om een volgende stap te nemen in je leven tot angst voor het donker en allerlei andere angsten. Het waterelement heeft een bepaalde mate van spanning nodig om in balans te blijven. Wanneer je het element wilt versterken doe dan eens iets buiten je comfortzone. Moedige mensen met zelfdiscipline hebben sterke nier-energie.

Ieder element is ook gekoppeld aan een yin en een yang meridiaan. Bij de het element water horen de meridianen van de nieren (yin) en blaas (yang).

Nieren
De nieren worden gezien als het reservoir van onze energie. De nieren hebben ook een yang functie. Ze worden gezien als het vuurtje in ons lichaam. Wanneer er onvoldoende warmte (yang) is in de nieren ontwikkelen mensen een algeheel koud gevoel en ook de spijsvertering krijgt onvoldoende warmte zodat de voeding minder goed wordt verteerd. Bij nieren hoort ook rust nemen en veel slapen. Mensen die niet zo’n sterke nier-energie hebben, hebben vaak heel veel behoefte aan slaap.

Blaas meridiaan
Als de blaasmeridiaan niet in balans is, dan is het autonoom zenuwstelsel gespannen. Klachten die te maken hebben met deze meridiaan hebben bijvoorbeeld te maken met de onderrug zoals pijn of vermoeidheid in de onderrug en problemen met het SI-gewricht. Daarom is het in de winter belangrijk om dit gebied warm te houden.

Voorbeelden van klachten als het water element en de nier/blaas energie uit balans is:

Problemen met de oren, rugpijn, vermoeidheid, uitputting, burn-out, depressie, angst, vaak moeten plassen en bedplassen (ook bij kinderen).

Voeding
Bij het water-element hoort de kleur zwart en de smaak zout. Zwarte en zoute voedingsmiddelen hebben een verwarmende factor en zijn daarom goed voor de nieren. Denk hierbij aan algen, zwarte sojabonen, linzen, zeevruchten en peulvruchten. Ook kun je verwarmende kruiden gebruiken. Je ziet in de winter bijvoorbeeld veel speculaas en gerechten met kruiden als gember en knoflook. Dat zijn allemaal kruiden om het lichaam op te warmen.

Gemberthee is in de winter fijn, omdat deze sterk verwarmt en zeker voor mensen die snel kouwelijk zijn is het een goede remedie om de lichaamstemperatuur snel op te voeren. Warme vloeistoffen verwarmen het lichaam nog sneller dan voeding.

Belangrijk dus om je rust te nemen in de winter, de naar binnentrekkende beweging te laten gebeuren, voldoende te slapen en niet te veel activiteiten in te plannen. Houd jezelf goed warm, eet gezond en doe regelmatig een rustige yoga en meditatie practice gericht op deze meridanen om de Chi in je lichaam te ondersteunen.

Zou jij graag willen weten hoe yoga/meditatie jou kan helpen om meer rust te ervaren in je leven? Plan dan hier een gratis kennismakingsgesprek in. Tijdens dit gesprek kun je al jouw vragen stellen over yoga/meditatie.