YOGA TEGEN RUGPIJN AMSTERDAM

YOGA

MEDITATIE

ADEM

ONTSPANNING

YOGA TEGEN RUGPIJN AMSTERDAM

Yoga tegen rugpijn Amsterdam. Privéles yoga waarbij de houdingen helemaal gericht zijn op het verminderen van jouw rugklachten.

1 op de 5 mensen ervaart rugklachten, vaak zonder dat hier een duidelijke reden voor is. Een veelvoorkomende reden voor rugpijn is te weinig beweging en te veel zitten. Gedurende de dag zitten we vaak te veel. Achter de computer, voor de tv en in de auto. Als je langdurig (in een niet optimale houding) zit, dan zorgt dit ervoor dat de rug verkeerd belast wordt. De rugspieren proberen dit dan te corrigeren, wat zorgt voor een verhoogde spierspanning met pijn en stijfheid tot gevolg. Door die stijve rug ga je vaak nog minder bewegen, hier ontstaat meer pijn en verkramping wat juist zorgt voor nog meer pijn in de rug.

Naast weinig bewegen kan ook het hebben van stress rugpijn veroorzaken. Als je niet lekker in je vel zit kan er een verhoogde spierspanning optreden en op langere termijn rugpijn veroorzaakt. Gelukkig kunnen we met yoga de pijn en klachten verminderen en vaak zelfs helemaal voorkomen.

Op deze pagina:
– Wat veroorzaakt rugpijn?
– Verschillende soorten rugpijn
– Hoe helpt yoga tegen rugpijn?

– Onderzoek naar yoga tegen rugpijn
– Welke yogahoudingen kunnen helpen om rugpijn te verminderen?

 

VERSCHILLENDE SOORTEN RUGPIJN

Specifieke rugpijn
Bij ongeveer 10% van alle rugpijnklachten gaat het om specifieke klachten. Hierbij is de oorzaak van de pijn wel bekend. Het gaat bijvoorbeeld om een hernia, wervelfracturen, een tumor of een ziekte of aandoening zoals bijvoorbeeld osteoporose

Aspecifieke rugpijn
Bij aspecifieke rugpijn is onduidelijk waar de pijn precies vandaan komt. Dit bij veruit het grootste gedeelte van de klachten 90% het geval.

Verschijnselen bij a-specifieke rugpijn
– Spanning en stijfheid in de ochtend
– Continu pijn of juist alleen bij bepaalde bewegingen
– Milde pijn of juiste hele hevige pijn waardoor je niet meer kunt functioneren
– Pijn kan uitstralen richting de bil of benen
– Pijn kan uitstralen richting schouderbladen of nek

 

yoga tegen rugpijn amsterdam
yoga tegen rugpijn amsterdam

HOE HELPT YOGA BIJ RUGPIJN?

Het is belangrijk om bij rugpijn te blijven bewegen en hierbij goed naar de signalen van je lichaam te luisteren. Dit is precies wat we doen tijdens yoga.

Tijdens yoga ga je op een gecontroleerde manier jouw rug bewegen en stretchen. Hierbij zoek je de grens op in jouw lichaam en nog veel belangrijker leer je jouw grens te respecteren. Door het doen van de houdingen word je je bewust van waar je in je lichaam spanning vasthoudt, de stretches vergroten je flexibiliteit, het helpt je spanning in de spieren en weefsels los te laten en het verlaagt je stressniveau.

Jouw wervelkolom kan op 6 manieren bewegen:
Vooroverbuiging -> achteroverbuiging
Side stretch link -> side stretch rechts
Twist links -> twist rechts

Tijdens de yogales gaan we op een gecontroleerde manier al deze bewegingen maken.

HEB JE VRAGEN OVER PRIVÉ YOGALES? PLAN EEN GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK IN!

ONDERZOEK NAAR YOGA TEGEN RUGPIJN

Uit onderzoek – Annals of Internal MedicineTrusted Source – is gebleken dat yoga al binnen 3 maanden kan zorgen voor minder rugpijn. Voor dit onderzoek werden ruim 300 mensen onderzocht. 

onderzoek yoga tegen rugpijn

WELKE YOGAHOUDINGEN KUNNEN HELPEN OM RUGPIJN TE VERMINDEREN?

Cat-cow
Met de cat-cow maak je een hol-bol beweging in de wervelkolom om de rug los te maken.

Kom naar handen en knieën, zorg ervoor dat de handen recht onder de schouders staan en de heupen recht boven de knieën. Op een inademing maak je je rug zo hol mogelijk, je brent je borst naar voren en je hoofd omhoog. Op de uitademing maak je je rug zo bol mogelijk, trek je navel in de breng je kin richting je borst. Blijf met je adem mee bewegen zolang dit goed voelt.

Childspose
De childspose zorgt voor een bolle houding in de wervelkolom en maakt hiermee lengte in de wervelkolom.

Kom naar handen en knieën. Breng vanaf hier je heupen naar achteren en laat je billen op je hielen rusten. Je borst rust hierbij op je bovenbenen en je kunt je voorhoofd op de grond plaatsen. Indien je niet voldoende ruimte voelt aan de voorkant van je lichaam kun je je knieën iets meer uit elkaar plaatsen. Als je voorhoofd niet bij de grond komt kun je deze ook op je handen of op een kussentje plaatsen.

Sphinx
De sphinx zorgt voor een achteroverbuiging in de wervelkolom en een lichte druk in de onderrug.

Kom op je buik liggen met gestrekte benen. Plaats je ellenbogen recht onder de schouders. Hierdoor ontstaat er een kleine achteroverbuiging die een lichte druk zet in de onderrug. 

Dangling
Een staande vooroverbuiging die zorgt voor een stretch in de rug en hamstrings. 

Kom staan met je voeten heup breedte, je benen net niet helemaal gestrekt (de knieën een klein beetje gebogen). Vanaf hier buig je rustig voorover met je bovenlichaam tot je niet verder kunt. Je mag je armen laten hangen of als dat niet prettig voelt kun je de ellebogen vastpakken. Je gewicht is verdeeld over je hele voeten. 

Liggende twist
Bij de liggende twist maak je een draai in de wervelkolom. 

Ga liggen op je rug. Breng beide knieën richting je borst en laat dan je knieën helemaal zakken naar rechts richting de vloer. Je linker arm strek je naar opzij over de vloer met je handpalm omhoog. 

 

LET'S CONNECT

YOGA TEGEN RUGPIJN AMSTERDAM

Ben je na het lezen benieuwd of yoga ook jou kan helpen bij je pijn in je rug? Of heb je vragen over hoe dit in z’n werk gaat? Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een intake!

INFO@ZENSEZ.NL

Wil je op de hoogte blijven van wat ik doe? Volg me dan op Instagram